Tulostusversio

4/2015

EU:n tietosuojapaketista sopu

EU:n tietosuojauudistuksen valmistelu lähestyy maaliviivaa. Yleisen tietosuoja-asetuksen ja tietosuojadirektiivin sisällöistä käydyissä kolmikantaneuvotteluissa saavutettiin poliittinen yhteisymmärrys joulukuun puolessavälissä. Kolmikantaneuvotteluja käytiin komission, parlamentin ja jäsenmaiden (neuvoston) kesken.

Yleisen tietosuoja-asetuksen kolmikantaneuvottelut alkoivat kesäkuussa. Europarlamentin kansalaisvapauksien valiokunnalle niiden tilannetta esitteli marraskuun lopussa parlamentin pääneuvottelija Jan Philipp Albrecht.

Albrechtin mukaan asetusta koskevissa neuvotteluissa avoimien kysymysten määrä oli marraskuussa jo melko rajallinen. Loppuvaiheissa keskusteltiin esimerkiksi suostumuksen käsitteestä ja pyytämisestä rekisteröidyltä. Avoinna oli myös, tulisiko tietosuojaloukkausten ilmoitusmenettelystä pakollista kaikissa tilanteissa. Myös sakoista ja niiden määristä oli eri näkemyksiä, Albrecht kertoi valiokunnalle.

Päänvaivaa tuottivat kalkkiviivoilla myös käsittelijöiden ja rekisterinpitäjien velvoitteet sekä tietosuojavastaavien nimittäminen.

Albrecht sanoi valiokunnalle toivovansa, että asetuksessa tietosuojan taso ei ole nykyistä henkilötietodirektiiviä alhaisempi. Joissakin asioissa uusi asetus on joka tapauksessa nykysääntelyä täsmällisempi.

Pariisin iskut vauhdittavat direktiivineuvotteluja

Uusi tietosuojadirektiivi koskee henkilötietojen käsittelyä poliisi- ja rikosoikeudellisen yhteistyön alalla.

Tietosuojadirektiivin kolmikantaneuvottelut aloitettiin lokakuussa. Europarlamentin kansalaisvapauksien valiokunnalle marraskuun lopussa puhunut raportoija ja pääneuvottelija Marju Lauristin korosti jäsenmaiden tahtoa saada direktiivi valmiiksi kuluvana vuonna. Hänen mukaansa Pariisin terrori-iskut ovat lisänneet paineita saada nopeasti selkeämmät säännöt viranomaisten tietojenvaihtoon.

Kiistakysymyksiä liittyi marraskuussa esimerkiksi direktiivin soveltamisalaan, tietojensiirtoon EU:n ulkopuolelle ja lainvalvontaviranomaisten toimivaltaan. Lauristinin mukaan neuvottelujen kuluessa näkemykset tietosuoja- ja lainvalvontaviranomaisten yhteistyöstä ovat lähentyneet.

Uusia sääntöjä sovelletaan 2018

Europarlamentin kansalaisvapauksien valiokunta hyväksyi tietosuoja-asetuksen ja tietosuojadirektiivin äänestyksissään 17.12.2015. Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät lopulliset tekstit muodollisesti vuoden 2016 alussa.  Siirtymäaikaa annetaan kaksi vuotta, joten uusia tietosuojasääntöjä sovelletaan vuonna 2018. Tietosuojadirektiivi edellyttää vastaavien muutosten tekemistä Suomen lainsäädäntöön.

Uutista päivitetty 17.12.2015 (poliittisen yhteisymmärryksen saavuttaminen ja kansalaisvapauksien valiokunnan äänestys).

 Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.