Tulostusversio

4/2015

Selailtua

Tietosuoja-asetuksen valmistelija toivoo ripeitä toimia

Saksalainen europarlamentaarikko Jan Philipp Albrecht on valmisteilla olevan EU:n tietosuoja-asetuksen raportoija ja näin ollen parlamentin pääneuvottelija meneillään olevissa ns. trilogi-neuvotteluissa. Saksalaisen politiikan aikakauslehti Ciceron haastattelussa hän kertoo, että poliittinen paine yhteisten sääntöjen aikaansaamiseksi on kova.

Lehti kysyy, miksi tietosuoja-asetuksen valmistelu on kestänyt vuosia, kun taas teletunnistetietojen tallennusdirektiivi kulki lainsäädäntökoneiston läpi kuudessa kuukaudessa. Albrecht muistuttaa, että teledirektiiviä edelsivät Madridin ja Lontoon pommi-iskut, ja julkinen paine nopeille toimille oli suuri. Nyt pitäisi toimia yhtä päättäväisesti perusoikeuksien vahvistamiseksi.

Albrecht harmittelee, että tietosuoja-asetus ei kiinnosta suurta yleisöä tarpeeksi. Hän sanoo, että tietosuoja-asioita pitäisi käsitellä julkisuudessa enemmän.

”Kyse on digitaalisen tulevaisuutemme perusasioista: Onko minulla itsenäistä päätäntävaltaa netissä toimiessani, vai tehdäänkö minusta tuote.”

----

Takaovesta terroristin jäljille?

Pariisin terrori-iskujen jälkeen USA:n tiedusteluviranomaiset ovat tuoneet taas esille tarvetta murtaa terroristien välisen viestinnän salaus. Viranomaiset toivovat, että yritykset esimerkiksi rakentaisivat tuotteisiin ns. takaovia, joiden kautta viranomaiset pääsisivät helposti käsiksi salattuun viestintään.

Wired muistuttaa, että salauksen murtaminen ei ratkaise kaikkia ongelmia, ja muitakin keinoja on. Lisäksi takaovien kautta tietoihin pääsisivät käsiksi muutkin kiinnostuneet, kuten muiden maiden tiedustelupalvelut ja verkkorikolliset.

Tiedustelun ongelmana on pikemminkin datan valtava määrä, sanoo Wiredin haastattelema lakimies Nate Cardozo Electronic Frontier Foundationista. Viranomaisten tarkkailussa olevista henkilöistä on kertynyt niin paljon tietoa, että massasta on vaikeaa seuloa esiin todelliset uhkat.

“Tiedustelupalvelut eivät tiedä, mitä tehdä tiedoillaan. Näin oli jo ennen WTC-iskuja ja vielä suuremmassa määrin nyt”, Cardozo sanoo.

----

Tilaisuus tekee tietovarkaan

ITProPortal neuvoo tietovarkaista huolestuneita tietoturvavastaavia ottamaan oppia vähittäiskaupasta. Lehti muistuttaa, että tilaisuus tekee varkaan niin kaupassa kuin muuallakin. Suurin riski tulee organisaation sisältä: kaupassa varkaus liittyy todennäköisimmin tilanteeseen, jossa työntekijät purkavat tukusta tullutta kuormaa. Valvonta pienentää tehokkaasti omasta kuormasta syömisen riskiä, lehti opastaa.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.