Tulostusversio

4/2015

Millaisia tietoturvahaasteita 5G:hen liittyy?

Nyt puhutaan 5G:stä, joka on seuraava askel 3G- ja 4G-verkkojen jälkeen. 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää esimerkiksi liikenteen ja terveydenhuollon uusissa palveluissa ja esineiden internetissä. VTT koordinoi eurooppalaista hanketta (5G-ENSURE), jossa kehitetään 5G-verkkojen ja -järjestelmien tietoturvaa.Hankkeen tuloksia viedään valmisteilla oleviin 5G-standardeihin.

Miten 5G eroaa 4G:stä ja 3G:stä?

”5G tuo lisää mahdollisuuksia, koska tiedonsiirtonopeus on merkittävästi suurempi ja viive pienempi. Tavoitteena on yhteinen infrastruktuuri, jonka päälle operaattorit ja laitevalmistajat voivat rakentaa omien toimintojensa mukaisia verkkojaan. Ne ovat muokattavissa käyttäjätarpeiden mukaan”, sanoo hanketta koordinoiva johtava tutkija Petteri Mannersalo VTT:ltä.

Millaisia tietoturvahaasteita 5G:ssä on?

”5G:ssä verkon toiminnallisuudet rakennetaan ohjelmistoihin eikä ’rautaan’. Näin ne ovat helposti muutettavissa ja siirrettävissä. Hyppäys 5G:hen on suurempi kuin esimerkiksi 3G:stä 4G:hen. Siksi 5G:n tietoturva-arkkitehtuuri pitää miettiä alusta asti uudelleen. Myös verkon vaaditaan enemmän: Esimerkiksi etäkirurgiassa, jossa kirurgi voi olla toisella puolella Suomea kuin potilas, viive ei saa olla suuri.”

Miten käy yksityisyyden, kun kaikki kytketään verkkoihin?

”Yksityisyydestä tulee tärkeämpää. On löydettävä malli, jossa käyttäjä voi luottaa tietoturvaan ja toisaalta tietoliikennettä ja tietoturvaa pystytään seuraamaan. Se, missä määrin tietoliikennettä halutaan seurata laillisesti, on poliittinen kysymys, joka täytyy ratkaista lainsäädännöllä. Se tulee myös vaikuttamaan 5G-verkkojen tietoturvaratkaisuihin.”

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.