Tulostusversio

4/2015

Pääkirjoitus

Teksti: Kirsi Karlamaa

Digitaalinen turvallisuus

Kuluttajat vaativat tänä päivänä aivan uudenlaisia viestintäpalveluiden toimivuuden minimiodotuksia. Yleispalvelulaajakaistan nopeus on juuri nostettu laissa kahteen megaan, mutta kuluttajat odottavat jo nopeampaa nettiyhteyttä. Käyttäjätyytyväisyyden kannalta palveluiden jatkuva saatavuus ja toimivuus on elinehto.

Tulevalla 5G-teknologialla matkaviestinverkon latausnopeudet voivat kasvaa jopa gigabitteihin sekunnissa. Uusi teknologia mahdollistaa siten suuremmat latausnopeudet, liikkuvuuden jopa tulevaisuuden magneettijunissa (500 km/h), pienet viiveet ja toimintavarmuuden. 5G yhdistää verkkoon perinteisten tietokoneiden lisäksi muiden muassa älyliikenteen, teollisuuden sekä terveydenhuollon sensorit ja verkkolaitteet.

Kun internetistä käytettävien palvelujen määrä kasvaa ja monet palvelut siirtyvät kokonaan verkkoon, käyttäjät päätyvät jakamaan tietojaan yhä enemmän. Palveluita asennetaan myös päätelaitteisiin, jotka keräävät ja jakavat tietoa käyttäjistään. Samalla yksityisyydensuojaan liittyvät riskit lisääntyvät.

Käyttäjien digitaalinen jalanjälki kasvaa jatkuvasti, ja digitaalisen tiedon määrä kasvaa kiihtyvää tahtia. Erään arvion mukaan eri laitteiden luomasta ja tallennetusta digitaalisesta datasta muodostuvan niin sanotun digitaalisen avaruuden koko kasvaa 40 prosenttia vuosittain.

Laitteiden ja palveluiden käyttämisen halutaan olevan mahdollisimman helppoa ja sujuvaa. Käyttäjät eivät välttämättä kuitenkaan ymmärrä kaikkien järjestelmien ja palveluiden toiminnallisuuksia, eikä monia palveluita voi hyödyntää, jollei kerro itsestään perustietoja. Yksityisyyteen liittyviä asioita ei myös aina osata ottaa huomioon palveluita käytettäessä.

Jokaisella on tietoihinsa niin sanottu tiedollinen itsemääräämisoikeus eli oikeus tietää omien tietojensa käsittelystä ja vaikuttaa käsittelyyn. My data -toimintamallissa käyttäjille annetaan oikeus ja pääsy heistä kerättyyn dataan, kuten liikenne-, tele- ja terveystietoihin sekä eri verkkopalveluihin kertyvään dataan. Näin käyttäjät voivat esimerkiksi käyttää yhdelle toimijalle antamiaan henkilötietoja useaan tarkoitukseen.

Yhden arvion mukaan vuonna 2020 on internetissä 50 miljardia laitetta ja käyttäjiä yli 6 miljardia. Kuluttajat ratkaisevat, mitkä tulevaisuuden palveluista jäävät eloon. Mikään näistä ilmiöistä ei kuitenkaan selviydy, jollei yksi asia ole kunnossa: digitaalinen turvallisuus.

------

[KIRJOITTAJA]

Kirsi Karlamaa on Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja. Hän on Viestintäviraston pääjohtaja 1.1.2016 alkaen.

Lue myös

Tervetuloa, digiturvallisuus! »

Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.