Tulostusversio

4/2015

Gallup: Helppoja ja turvallisia digipalveluita

Näitä kysyimme:

  1. Mitä ovat mielestäsi keskeiset tekijät, joilla luodaan suotuisa toimintaympäristö digitaalisille palveluille?
  2. Miten luonnehtisit tietosuojan ja tietoturvan merkitystä digitalisoinnissa, ja onko niiden suhteen haasteita Suomessa?

-----

Kehityspäällikkö Timo Simell
TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry

  1. Keskeistä on järjestelmien yhteentoimivuus ja yhdenmukaisten toimintatapojen käyttö. Julkista hankintatoimea pitäisi kehittää, koska nyt se rajoittaa innovatiivisten palvelumallien kehittämistä.
  2. Tietosuoja on teoriassa kansalaisten osalta kohtuullisessa kunnossa, mutta käytännössä puutteita on liikaa. Tietosuojan liian tiukka tulkinta rajoittaa julkisten palveluiden kehittämistä: aina ei tarvitse käyttää ylimitoitettuja ratkaisuja. Tietoturvassa on käyttäjälähtöisiä puutteita varsin yleisesti. Julkisella sektorilla tietoturvan ylimitoitus rajoittaa järjestelmien käyttöä ja tietojen siirtoa organisaatiorajojen yli.

-----

Lakimies Timo Niemi
Kuluttajaliitto

  1. Kuluttajan kannalta keskeistä on, että palvelut ovat helposti käytettävissä ja esteettömiä. Kaikilla kansalaisilla tulee olla mahdollisuus saada mobiilitunniste- ja verkkopankkitunnukset. Tärkeää on myös oikeus riittäviin verkkoyhteyksiin koko maassa: kauanko yleispalvelun vähimmäisnopeus riittää?
  2. Kuluttajan on voitava luottaa siihen, että palvelujen käyttö on turvallista. Varsinkin arkaluonteisten tietojen on oltava turvassa. Tietoturvan tulisi olla käyttäjille helppoa ja vaivatonta. Voisiko olla niin, että samaa tietoturvan tasoa ei vaadittaisi kaikissa palveluissa?

-----

Toiminnanjohtaja Nomi Byström
Electronic Frontier Finland – Effi ry

  1. Digiyhteiskunnan edellyttämän infrastruktuurin luomisessa on julkisella sektorilla merkittävä rooli. Effi suosittaa, että avoimet ohjelmistot, standardit ja rajapinnat otetaan käyttöön. Digitalisointi vaatii lisäksi toimimattomien normien purkua. Tämä koskee myös ns. Lex Nokiaa.
  2. Tietosuoja on huomioitava kaikissa hankkeissa ja erityisesti järjestelmissä, joissa käsitellään arkaluonteisia tietoja. Tietoturvaa tulee kehittää ja huomioida laaja-alaisesti. Tehokas tietoturva on ensiarvoisen tärkeä myös esimerkiksi kybervakoilun estämiseksi.

-------

Johtaja Antti Kivelä
Sitra

  1. Keskeisenä tekijänä on kansallinen palveluarkkitehtuuri, erityisesti palveluväylä. Palveluarkkitehtuuriin liittyy olennaisesti myös sähköinen tunnistamisratkaisu kaikille luottamusverkostoille, jolloin yhdellä tunnistautumisella pääsee kaikkiin palveluihin.
  2. Aina näillä sektoreilla on haasteita, mutta edellä mainitut kansalliset ratkaisut osittain mahdollistavat ja edesauttavat tietoturvallista toimintatapaa.

Lue myös

Digitalisaatio muuttaa bisnestä »
Digitalisaatio: Riskit lisäävät tietoisuuden tarvetta »
Digitalisaatio: Useita hankkeita »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.