Tulostusversio

3/2015

Yksityisyyden säilyminen huolettaa suomalaisia

Suomalaisilla on vahva luottamus rahoituslaitosten, terveydenhuollon, viranomaisten ja oppilaitosten kykyyn pitää henkilötiedot suojassa. Huomattavasti vähemmän uskotaan teleyritysten ja verkkokauppojen kykyyn turvata käyttäjien tiedot. Erityisen vähän luottamusta on kansainvälisten nettijättien kykyyn pitää käyttäjien henkilötietoja turvassa.

Tiedot perustuvat Tampereen yliopiston tilaamaan ja Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselyyn. Siinä selvitettiin tuhannen 15–79-vuotiaan suomalaisen mielipiteitä yksityisyydestä internetissä.

Tutkijoiden mukaan tulokset eivät vahvistaneet ennusteltua yksityisyyden merkityksen hiipumista, pikemminkin päinvastoin. Enemmistö suomalaisista (68 %) on huolestunut siitä, että internetin käyttäjistä kerätään yhä enemmän tietoa eri tarkoituksiin. Miltei yhdeksän kymmenestä haluaisi päättää henkilötietojensa käsittelystä itse.

Tulokset osoittivat, että vastoin yleisiä uskomuksia nuoret netinkäyttäjät ovat huolestuneempia yksityisyydestään kuin vanhemmat ikäluokat.

”Sama asenne nuorten keskuudessa on tullut esiin myös tuoreissa Yhdysvalloissa ja Virossa tehdyissä tutkimuksissa”, sanoo tutkija Esa Sirkkunen tutkimuksen toteuttaneesta Tampereen yliopiston tutkimuskeskus COMETista.

Kyselyssä selvitettiin myös suomalaisten näkemyksiä turvallisuusviranomaisten harjoittamasta verkkovalvonnasta. Vähän yli puolet vastaajista ei antaisi viranomaisille oikeutta seurata kansalaisten internetin käyttöä ilman lupaa. Verkkovalvonnan hyväksyisi runsas kolmannes.

Esa Sirkkusen mukaan tulokset kasaavat paineita valmisteilla olevan verkkotiedustelulainsäädännön suuntaan.

”Voidaanko verkkovalvonta Suomessa toteuttaa kansalaisten yksityisyydensuojaa kunnioittaen, jää nähtäväksi. Muissa tiedustelua harjoittavissa länsimaissa kansallisen turvallisuuden vaatimus on jyrännyt yksityisyysperiaatteiden yli”, Sirkkunen sanoo.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.