Tulostusversio

3/2015

Pääkirjoitus 3/2015

Teksti: Anna Lauttamus-Kauppila

Muista edelleen tietoturvan kolme askelta

Ensimmäisen kansallisen tietoturvapäivän mottona oli "kolme askelta tietoturvaan". Vuosi oli 2004 ja tietoturva-askeleet seuraavat: tietokoneen käyttöjärjestelmän päivitys, ajantasainen virustorjuntaohjelmisto ja palomuuri.

Seuraavina vuosina valistuksen painopiste siirtyi lasten ja nuorten turvalliseen netinkäytön ohjaukseen. Myös hyvän nettikäytöksen pelisäännöistä muistutettiin toistuvasti.

Aikaa ensimmäisestä tietoturvapäivästä on nyt liki 12 vuotta. Kuluneina vuosina on edistytty aika lailla sikäli, että palomuuri ja virusohjelmat ovat tietokoneissa jo itsestäänselvyyksiä. Nuoret ja heidän vanhempansa ovat tutkimusten mukaan hyvinkin tietoisia sekä "netiketistä" että netinkäyttöön liittyvistä negatiivisista seikoista.

Mutta onko käytöksemme kuitenkaan muuttunut fiksummaksi?

Tiedämme jo liiankin hyvin, miten sosiaalisen median vyörymäinen suosio ja sen mukanaan tuomat lähes rajaton niin henkilökohtaiseen elämään liittyvien yksityiskohtien julkistaminen kuin pidäkkeettömän vihan ja raivon ilmaukset ovat vaikuttaneet eri ihmisryhmien väliseen kanssakäymiseen.

Itsensä ja muiden suojelu ei siis tunnu olevan kovin hyvässä kurssissa nykyään. Psykologi Anu Mustonen totesi jo kymmenen vuotta sitten, että netin valikoivalla käytöllä voi saada maailmasta hyvin mustavalkoisen kuvan: on me ja ne. Nettiyhteisöt saattavat aiheuttaa lisäksi vahvan sulautumiskokemuksen, jolloin vaikutukset – hyvään tai huonoon suuntaan – ovat sitä voimakkaampia.

Kuten Tietosuoja-lehden edellisessä numerossa kuvailtiin, web-analytiikka on jo pelottavan tehokasta. Ihan jokaisesta sivulatauksestamme ja klikkauksesta jää verkkoon pysyvä jälki, jota käytetään ainakin taloudellisesti hyväksi erittäin laajasti.

Nyt esineiden internet tuo verkon ja samalla haittaohjelmien leviämisriskin myös tuiki tavallisiin kodinkoneisiin, kuten jääkaappeihin ja itkuhälyttimiin. Myös liikuntasuorituksiamme ja jopa elintoimintojamme voidaan mitata lukuisilla laitteilla, ja niihin tallentuneet tiedot jaamme aivan vapaaehtoisesti verkon välityksellä yhdellä klikkauksella globaalisti. Elämäämme voidaan jo nyt seurata tarkemmin kuin parhaina Stasi-aikoina.

Mikä olisi nyt ja jatkossa polku viisaaseen (netti)elämään? Aikaisempia ohjeita väheksymättä, nuo kolme askelta voisivat kenties olla tolkku, maltti ja kohtuus.

----

[KIRJOITTAJA]

Anna Lauttamus-Kauppila on Patentti- ja rekisterihallituksen viestintä- ja asiakaspalvelujohtaja.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.