Tulostusversio

2/2015

Pääkirjoitus 2/2015

Teksti: Reijo Aarnio

Meneekö kolmiloikaksi?

Ei se ole mies eikä mikään, joka ei ole laatinut tietoyhteiskuntaraporttia.

Eduskuntavaalien jalkoihin jäi valitettavasti Elinkeinoelämän keskusliiton julkaisema, Mikael Jungnerin laatima puheenvuoro siitä, miten digitalisaatiota voisi edistää Suomessa. Lennokkaasti otsikoitu keskustelunavaus ”Otetaan digiloikka! Suomi digikehityksen kärkeen” on oivallinen lisä hallitusneuvotteluja varten.

Aihe alkoi tuntua kovin tutulta. Nimittäin vuonna 2009 Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkaisi Teppo Turkilta tilaamansa selvityksen ”Nykyaikaa etsimässä: Suomen digitaalinen tulevaisuus”. Siinä käsitellään tarvittavia toimenpiteitä otsikolla ”Suomalaisen tietoyhteiskunnan laatuhyppäys”.

Teppo Turkki totesi vuonna 2009, että Suomi ei tarvitse enää yhtään tietoyhteiskuntaohjelmaa tai -strategiaa: ”Nyt tarvitaan vain päätös ja implementaatio”. Turkin toivomus ”hyppäyksestä” ei sellaisenaan ole toteutunut. Toivotaan, että Jungerin ”loikka” onnistuisi paremmin. Molemmat arvostetut ajattelijat esittävät useilta kohdin samankaltaisia keinoja. Ne ovat vain jääneet toteuttamatta.

Näin ollen katseet kääntyvät uuteen hallitukseen ja sen strategiseksi (tätä kirjoitettaessa) mainittuun ohjelmaan. Samalla on hyvä huomata, että EU:n tietosuojauudistuksen lähtökohta on monelta osin samanlainen kuin edellä mainituissa raporteissa. Digitaalisten sisämarkkinoiden edistäminen, yritysten hallinnollisen taakan vähentäminen, talouskehityksen edistäminen sekä tietosuojan ja tietoturvan vaatimusten huomioiminen ovat kaikille kolmelle yhteisiä tavoitteita. Hyvä niin.

Paineita hallitusohjelmaan tulee siitäkin, että selvityksissä on korostettu johtamisen merkitystä. Kuka ryhtyy johtamaan esitetyn hyppäyksen tai loikan ottamista? Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty tietoviraston perustamista. Toinen malli voisi olla UTVAn kaltainen ministerivaliokunta.

Mihin muuhun johtamisen hapuilu on vienyt? Lainsäädännössä ja eri ohjelmissa vastuu asioiden turvallisesta sujumisesta on asetettu ministeriöille. Toteutuksesta ja palvelujen tuottamisesta vastaa kuitenkin valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori, ja palvelut tilaa valtioneuvoston kanslian yksikkö. Ratkaisu voi olla tietoteknisesti ja miksei osin myös strategisesti erinomaisen tarkoituksenmukainen.

Huoliakin on esitetty: voivatko asiakkaat tosiasiassa vaikuttaa saamiinsa palveluihin siten kuin esimerkiksi julkisuuslaki edellyttää? Olisikin reilua kaikkia kohtaan, että mahdollinen epäkohta tunnistettaisiin, tarvittaessa tunnustettaisiin ja tarpeelliset korjaukset toteutettaisiin. Hyppäys tai vaikkapa loikka edellyttää yleensä pitävää alustaa, jolta ponnistaa. Meillä on paljon hyviä mahdollisuuksia, mutta ainakin osin ja myös raporttien valossa lähtökohtamme näyttää horjuvalta. 

-----

[KIRJOITTAJA]

Reijo Aarnio on tietosuojavaltuutettu.Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.