Tulostusversio

1/2015

Pääkirjoitus 1/2015

Teksti: Kirsi Karlamaa

Ihminen ei saa jäädä sivuosaan

Maailmalla on menossa digitaalinen pyörremyrsky, jonka muutosvoimaa emme osaa edes vielä kuvitella. Teollinen internet on älykkäiden laitteiden, analytiikan ja ihmisten työn tehostamista erilaisissa sähköisissä prosesseissa. Koneet ja laitteet kehittyvät kovaa vauhtia, ja niistä on tulossa yhä älykkäämpiä.

Kerättävän datan määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Esimerkiksi navigaattoreiden keräämä tietomäärä on jo massiivinen: Pelkästään yksi navigaatiopalveluja tarjoava toimija kerää yli 25 miljardia datapistettä muutamassa kuukaudessa, ja määrä vain kasvaa.

Esineiden internet tulee muuttamaan tapamme toimia, työskennellä ja elää. Esineiden internet liittää kaikki laitteet ja koneet verkkoon. Esineillä ja tavaroilla tulee olemaan digitaalinen tunniste, ja erilaisten älylaitteiden avulla voidaan seurata esimerkiksi ihmisten liikkumista, energian kulutusta tai terveydentilaa.

Esineiden internet tuottaa valtavasti tietoa, ja kaikki tämä data tallentuu pilveen. Valtavan tietomäärän analysointi onnistuu kohta enää vain tehokkaiden pilvipalvelujen avulla. Tutkimusten mukaan maailmassa tuotettava datan määrä kasvaa kymmenkertaistuu vuoteen 2020 mennessä.

Internetin faunan kukoistaessa myös palvelualustojen määrä kasvaa: Google, Yahoo, Facebook, Wikipedia, Alibaba… Maailmanlaajuisia markkinoita dominoivat USA ja Aasia, mutta internetin maailmassa ei ole fyysisiä rajoja. Suomi on lähempänä valtamarkkinoita kuin koskaan, vain yhden napinpainalluksen päässä.

Näiden lisäksi selkeä tulevaisuuden muutosilmiö on robotisaatio, johon Suomi on vasta varautumassa. Robotisaatio on keskeinen elementti automaation ja keinoälysovellutusten laajenevassa käytössä. Tähän tarvittaisiin myös kansallinen strategia.

Kaikkia yllä olevia nopeita muutostekijöitä ja trendejä yhdistää kaksi keskeistä tekijää, joita ilman me emme voi menestyä. Ne ovat tietosuoja ja tietoturva.

Tulevissa muutoksissa digitaalinen turvallisuus ja digitaalinen yksityisyys ovat keskeisiä kysymyksiä. Meidän on tiedettävä, minne kerätty tieto menee, kuka sitä kerää ja mihin sitä käytetään. Ihminen ei saa jäädä sivuosaan. Meillä tulee olla käytössämme tehokas ja turvallinen verkkoinfrastruktuuri, jossa viestintäverkot ja -palvelut toimivat luotettavasti. Tietoturvauhat tulee ottaa vakavasti.

Internetin kukoistukselle pitää luoda omat pelisäännöt. Aika ryhtyä toimeen on tänään.

----

[KIRJOITTAJA]

Kirsi Karlamaa on Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja.Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.