Tulostusversio

1/2015

Vakuutukset: Henkilöllisyydenkin voi vakuuttaa

Teksti: Kirsi Castrén

Henkilöllisyytensä suojaksi voi ottaa vakuutuksen. Mitä hyötyä identiteettivarkausvakuutuksesta on?

Toisen nimissä esiintyminen ei toistaiseksi ole Suomessa rikos, ellei siihen liity petosta tai esimerkiksi kunnianloukkausta. Identiteettivarkauden kriminalisoinnista on keskusteltu pitkään, ja sitä koskeva lakiesitys on nyt eduskunnan käsittelyssä. 

Henkilöllisyytensä suojaksi voi jo nyt ottaa vakuutuksen. Esimerkiksi Aktiassa identiteettivarkausvakuutus kuuluu osana kotivakuutukseen.

Palvelun piirissä on muutama tuhat asiakasta, kertoo kehitysjohtaja Carl Pettersson.

”Olemme vasta alkumetreillä, mutta identiteettivarkauksista uutisoidaan yhä enemmän. Nähdäkseni ihmiset ovat entistä tietoisempia niistä, ja kiinnostus vakuutuksiin lisääntyy koko ajan.”

Vakuutus ei korvaa taloudellisia vahinkoja, mutta tarjoaa ympärivuorokautista puhelinneuvontaa ja käytännön apua.

”Palvelusta asiakas saa neuvoja sen selvittämiseen, onko hänen tietojaan käytetty väärin ja kuinka estää esimerkiksi pikavippien ottaminen nimissään.”

”Toinen vaihtoehto on, että asiakas antaa meille valtakirjan ja hoidamme asiaa hänen puolestaan.”

Palveluun kuuluu muun muassa neuvottelu kauppiaiden kanssa siitä, ettei identiteettivarkauden uhrin tarvitse maksaa nimissään otettuja laskuja, ja toimet niistä mahdollisesti aiheutuneen maksuhäiriömerkinnän poistamiseksi luottotietorekisteristä. Apua on tarjolla myös sosiaalisen median valeprofiilien poistamiseen. 

”Valeprofiilit eivät tuota rahallista haittaa, mutta ne voivat olla uhrille äärettömän suuri ongelma, ja voi olla erittäin hankalaa saada niitä pois netistä”, Pettersson sanoo.

 

Lue myös

Vakuutettua turvaa »
Vakuutukset: Älä osta, jos et ymmärrä »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.