Tulostusversio

3/2014

Miten lentomatkustaja paikannetaan?

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on otettu käyttöön sisätilapaikannusta hyödyntävä ratkaisu, joka seuraa matkustajavirtoja.

”Käyttötarkoituksia on kaksi: passiivinen ihmisvirtojen laskeminen ja paikannukseen pohjautuvat palvelut”, sanoo markkinointijohtaja Juha Mattsson ratkaisun kehittäneestä Walkbasesta.

Mitä tietoja matkustajasta kerätään?

”Ihmisvirtojen selvittämiseen lasketaan mobiililaitteiden automaattisesti lähettämiä ’skannauksia’ ympäröivistä wifi-verkoista. Ne sisältävät laitteiden MAC-osoitteet, mutta ennen tietojen lähettämistä analytiikkapalvelimelle järjestelmä muuttaa ne sellaiseen muotoon, josta niitä on mahdoton yhdistää takaisin tiettyyn laitteeseen, saati käyttäjään.”

”Paikannukseen pohjautuvissa palveluissa asiakas antaa nimenomaisen luvan tunnistaa itsensä, tallentaa sijaintitietojaan ja yhdistää näitä tietoja erilaisten palvelujen tuottamiseen. Palveluissa voidaan käyttää myös bluetooth-pohjaista teknologiaa. Kun asiakas tulee lähelle ’majakkaa’, sovellus tunnistaa sijainnin ja voi reagoida ennalta määritellyllä tavalla, esimerkiksi antaa arvioidun kävelyajan lähtöportille.”

Kysytäänkö matkustajilta lupaa?

”Passiivisessa ihmisvirtojen laskennassa näkyy vain laitemassoja, eli emme kerää tietoja laitteiden käyttäjistä. Ohjeistamme aina ilmoittamaan laskennasta kylteillä. Laskentaan voidaan myös pyytää erillinen lupa käyttäjältä.”

”Paikannukseen pohjautuviin palveluihin pyydetään aina erillinen, nimenomainen suostumus asiakkaalta – tyypillisesti silloin, kun asiakas asentaa sovelluksen puhelimeensa.”

Miten paikannuksesta pääsee eroon?

”Verkossa olevan opt-out-palvelun kautta. Yksittäisissä tilanteissa opt-out onnistuu myös kytkemällä wlan ja bluetooth pois päältä laitteesta.”

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.