Tulostusversio

3/2014

Passirekisterin kiistellyt sormenjäljet

Teksti: Päivi Männikkö

Passirekisterin kiistellyintä tietoa ovat sormenjäljet. EU:n passiasetuksen mukaisesti sormenjälki tallennetaan passin sirulle ja kansallisen passilain perusteella myös passirekisteriin. Sormenjälkitietojen käsittely on rajatumpaa kuin passi- ja henkilökorttirekisterin muiden tietojen.

Rekisterin sormenjälkitietoja saavat käyttää vain ne, joiden virkatehtäviin kuuluu passi- ja henkilökorttiasioiden käsittely. Esimerkiksi uutta passia haettaessa passin myöntävä käsittelijä saa verrata hakijan sormenjälkeä rekisterissä jo olevaan jälkeen.

Poliisi saa käyttää rekisterin sormenjälkitietoja rikostutkinnassa vain poikkeustilanteissa, käytännössä uhrin tunnistamisessa. Jos uhria ei muuten pystytä tunnistamaan, poliisi saa tutkia hänen sormenjälkensä Poliisihallituksen erillisellä luvalla.

”Mutta se on aika harvinaista. Tänä vuonna meillä on tainnut olla neljä sellaista pyyntöä”, Poliisihallituksen ylitarkastaja Hanna Piipponen sanoo.

Lue myös

Rekisterissä kera kuvan ja sormenjäljen »
Gallup: Passien sormenjäljet – jälleen kerran »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.