Tulostusversio

3/2014

Toimitilat: Alihankintaketjussa on riskinsä

Teksti: Riittamaija Ståhle

Toimitilaturvallisuuden heikoin lenkki ei välttämättä ole oma työntekijä. Jäljet voivat johtaa pitkälle alihankintaketjuun.

Valtori on tämän vuoden alussa toimintansa aloittanut valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus. Sen tehtävänä on tuottaa ja kehittää perustietotekniikka- ja tietojärjestelmäpalveluja sekä sähköisen asioinnin tukipalveluja ministeriöille ja virastoille. Toimintaa Valtorilla on noin 30 kunnan alueella, 70:ssä eri osoitteessa.

Turvallisuuspäällikkö Marko Sjöroosin mukaan Valtoria koskevat valtionhallinnon ohjeet toimitilaturvallisuudesta. Toimitilat luokitellaan sen mukaan, minkä tasoista tietoa tiloissa käsitellään. Valtori huolehtii turvallisuudestaan yhteistyössä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

”Ensin kartoitetaan tarpeet, tehdään suunnitelma, ja sitten tilat laitetaan asianmukaiseen kuntoon”, sanoo Sjöroos ja kiittelee kestäviä suomalaisia rakennuksia, jotka soveltuvat sellaisinakin hyvin esimerkiksi perustoimistotiloiksi.

Valtori asettaa alihankkijoilleen turvallisuusvaatimuksia ja auditoi niitä säännöllisesti. Alihankkijoiden kanssa tehdään turvallisuussopimus, jossa on sovittu vastuut ja velvollisuudet. Turvallisuusasiat pitää sisällyttää vaatimuksina niin alihankkijoiden toimitiloihin, palveluiden turvallisuuteen kuin henkilöiden taustojen tarkistamiseen. Vastaavasti asiakkaidensa suuntaan Valtori huolehtii siitä, että sen tuottamissa palveluissa turvallisuusasiat on otettu huomioon kokonaisvaltaisesti.

Sjöroosin mukaan turvallisuuden heikoin lenkki ei välttämättä ole oma työntekijä. Jäljet voivat johtaa pitkälle alihankintaketjuun. Esimerkkinä hän mainitsee kulunvalvonnassa olevan mahdollisen ohjelmointivirheen, joka mahdollistaa väärien ihmisten pääsyn tiettyihin tiloihin.

Koulutuksen merkitystä Sjöroos painottaa.

”Henkilökunnan turvallisuuskoulutus on jatkuvaa. Jokaisen valtorilaisen on esimerkiksi suoritettava verkkokurssi valtion turvallisuusasioista. Tarjoamme tietoturvakursseja myös valtionhallinnon asiakkaille.”

 

Lue myös

Toimitilan turva ei ole rahasta kiinni »
Toimitilat: Viisi vinkkiä »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.