Tulostusversio

2/2014

Sukututkija: Tarkista yksityisyysehdot

Teksti: Kirsi Castrén

Verkkopalveluilla on omat yksityisyysehtonsa, jotka innokas aloittelija saattaa helposti hypätä yli. Niistä monissa todetaan muun muassa, että tallentaessaan toisten tietoja palveluun sitoutuu samalla siihen, että on pyytänyt heiltä luvan tietojen luovuttamiseen verkossa.

Ulkomaiset verkkopalvelut toimivat paikallisen lainsäädännön puitteissa, eikä tietosuojavaltuutetun toimivalta ulotu niihin. Suomalaisen tehdessä sukututkimusta tulevat kuitenkin henkilötietolaki ja käytännesäännöt sovellettaviksi.

Mitä voi tehdä, jos huomaa netin sukututkimussivustolla tietojaan, joiden julkaisuun ei ole antanut lupaa?

”Ensisijaisesti kannattaa olla yhteydessä henkilöihin, jotka ovat tiedot verkkoon laittaneet, ja pyytää heitä poistamaan ne”, neuvoo tietosuojavaltuutetun toimiston ylitarkastaja Katja Ahola.

Jollei tästä ole apua, voi ottaa yhteyttä palvelun tarjoajaan. Tietojen häviämistä hakukoneen muistista on mahdollista nopeuttaa täyttämällä hakukoneesta löytyvä lomake.

Ellei tietojen poisto muuten onnistu, voi ottaa yhteyttä tietosuojavaltuutettuun, joka voi ohjata tiedot julkaissutta tahoa. Jos epäilee rikosta, voi olla yhteydessä poliisiin.

Arkistojen syvyyksiä luotaavan on hyvä muistaa, että yksityisyydensuoja ulottuu välillisesti myös kuolleisiin. Vainajien tiedot voivat koskea myös elossa olevia, ja valheellinen tieto tai vihjaus kuolleesta henkilöstä voi täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkistön.

 

Lue myös

Sukupuu versoo verkossa »
Dna-testi ei kuulu sukututkijan työkalupakkiin »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.