Tulostusversio

2/2014

Avoin data: Henkilötietojen käsittely vaatii ammattitaitoa

Teksti: Kirsi Castrén

Avatut julkiset tietovarannot ovat helpottaneet arkea muun muassa infra-alayritys Sitossa. Sen asiantuntijat hyödyntävät työssään päivittäin eri virastojen tietokantoja, kuten Maanmittauslaitoksen maastotietoja sekä ympäristöministeriön luonto- ja suojelualuetietoja.

”Kun aineistot vielä piti tilata, niiden saanti saattoi kestää viikkoja ja ne olivat maksullisia. Nyt meillä on kopiot tietokannoista itsellämme ja päivitämme niitä viranomaiselta tarvittaessa”, kertoo liiketoimintajohtaja Juha Saarentaus.

Avointen tietokantojen lisäksi Sitossa tarvitaan usein esimerkiksi kiinteistötietojärjestelmää. Koska henkilötietoja sisältävä rekisteri ei ole avoin, sen tiedot on entiseen tapaan hankittava erikseen Maanmittauslaitokselta.

”On iso osa ammattitaitoamme, että osaamme käsitellä tietoomme tulevia henkilötietoja oikein ja henkilötietolain mukaisesti”, Saarentaus toteaa.

Siton käyttämät avoimet julkiset aineistot ovat anonymisoituja. Tietokannat, joista henkilötiedot on poistettu, ovat tuttuja Siton työntekijöille myös omista projekteista, sillä yrityksen tie- ja rakennushankkeille tarjoamiin palveluihin kuuluu muun ohella tietoaineistojen anonymisointi.

 

Lue myös

Julkinen tieto ei aina ole avoin »
Avoin data: Rekisterinpitäjä tasapainoilee lakien välillä »
Gallup: Avoin data ei sisällä henkilötietoja »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.