Tulostusversio

3/2013

Selailtua 3/2013

Salakuuntelija-Ruotsin identiteettikriisi

Ruotsi joutui mukaan kesästä asti velloneeseen salakuuntelukohuun, kun paljastettiin, että armeijan radiotiedustelulaitos FRA olisi antanut NSA:lle pääsyn suureen osaan Ruotsin kautta kulkevaa ulkomaista viestiliikennettä. Jos näin on, FRA:n yhteistyö NSA:n kanssa olisi oletettua tiiviimpää.

Dagens Nyheterin pääkirjoituksessa paljastukseen suhtaudutaan huolestuneesti. Kylmän sodan aikana tiedusteluyhteistyö rajoittui valtiolliselle tasolle, mutta nyt terrorismin vastaisen taistelun aikana kuka tahansa voi joutua terroriepäillyksi ja siksi salakuunneltavaksi.

”Kaikessa tiedustelutoiminnassa pitää kunnioittaa kansalaisten yksityisyyttä ja demokratian pelisääntöjä”, lehti toteaa.

Svenska Dagbladetin pääkirjoitus tarkastelee Ruotsin roolia turvallisuuspolitiikan valossa. Lehden mukaan yhteistyössä on ollut kyse Venäjältä tulevasta viestiliikenteestä, jonka signaalitiedusteluun Ruotsilla on perusteltu turvallisuusintressi ja jossa se on yksi maailman parhaista. Kyse on nyt siitä, mille tahoille annetaan signaalitiedustelun perusteella saatuja tietoja, lehti kirjoittaa. Esimerkiksi ruotsalaiset tuskin vastustaisivat tietojenvaihtoa Suomen kanssa koskien Venäjän armeijan liikkeitä Karjalassa.

Lehden mukaan turvallisuusviranomaisilla pitää olla mahdollisuudet toimia nykytilanteessa, jossa kaikki valtiot salakuuntelevat lähialueitaan ja vaihtavat tietoja keskenään. Tällaisessa maailmassa kansalaiset voivat ajan mittaan joutua myös omiensa vakoilun kohteiksi.

-----

USA:n salakuunteluskandaali saattaa tuoda Eurooppaan uusia bisnesmahdollisuuksia. Der Spiegel kertoi syyskuussa, että saksalaiset sähköpostin palveluntarjoajat ovat saaneet merkittävästi lisää uusia asiakkaita viime viikkoina. Lehti arvioi, että asiakasryntäys voi johtua osittain siitä, että saksalaisia tietoverkkoja on alettu markkinoida yhtenä maailman turvallisimmista.

Schleswig-Holsteinin osavaltion tietosuojaviranomainen Thilo Weichert suosittelee käyttämään saksalaisia sähköpostin palveluntarjoajia, koska Saksan tietosuojalainsäädäntö on monia muita maita selkeämpi - ja sitä myös noudatetaan.

-----

World Wide Webin keksijä Tim Berners-Lee on huolissaan siitä, että viranomaiset ja yritykset haluavat kontrolloida internetiä. Business Insiderin siteeraamassa puheessaan hän viittaa viime aikojen urkintakohuun ja Egyptin kansannousuun, jota presidentti Hosni Mubarak yritti hillitä katkaisemalla egyptiläisiltä yhteyden internetiin.

Berners-Lee sanoo, että internetistä on tullut hengitysilman kaltainen itsestäänselvyys. Egyptin tapahtumat herättivät monet huomaamaan, että internet voidaan kytkeä pois heidän ulottuviltaan. Netinkäyttäjien pitäisi voida luottaa tahoihin, jotka päättävät nettiyhteyksien ylläpidosta ja netin tietoturvallisuudesta, Berners-Lee pohtii.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.