Tulostusversio

4/2008

Internet: Foorumi pohtii netin hallinnointia

Teksti: Yrjö Länsipuro

Poliittisella puolella internetin ympärillä on ollut rauhallisempaa sen jälkeen, kun YK:n tietoyhteiskuntahuippukokous vuosina 2003 ja 2005 pääsi kompromissiin status quon kannattajien (etenkin Yhdysvallat) ja radikaaleja uudistuksia vaativien (nousevat kehitysmaat, Kiina ja Venäjä) välillä. Uudistushaluisten tavoitteena oli internetin keskeisten resurssien saattaminen valtioidenväliseen valvontaan.

Kompromissi jätti käytännön koordinaation ICANNin haltuun ja loi kansainvälisen foorumin keskustelemaan internetin hallinnosta laajassa mielessä. Internet Governance Forum (IGF) kokoontuu kolmannen kerran joulukuun alussa Intiassa. Teemoina ovat keskeisten resurssien lisäksi seuraava miljardi internetin käyttäjää sekä internetin vakaus ja turvallisuus.

Tietoyhteiskuntahuippukokous aukoi uutta uraa nostamalla elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan ellei nyt aivan tasa-arvoisiksi valtioiden kanssa niin joka tapauksessa lähemmäs tätä tavoitetta kuin mikään aikaisempi vastaava YK:n suurkonferenssi. Internet Governance Forum jatkaa ja kehittää tätä kaikkien toimijoiden ("multi-stakeholder") yhteistyön periaatetta, joka onkin ainoa mahdollinen tapa saada ote internetin maailmanlaajuisista ongelmista.

IGF tarjoaa puitteet keskustelulle perinteisten karsina-aitojen yli poliitikoille, virkamiehille, elinkeinoelämälle, tutkijoille, ja kansalaisaktivisteille – unohtamatta "nörttejä", joiden vapaaehtoistyön varassa internetin pelinsääntöjä yhä kehitetään.

Vaikka IGF ei tee päätöksiä, sen keskustelujen tulokset heijastuvat muilla foorumeilla ja vievät kehitystä eteenpäin. Kaikille valtioille ja järjestöille tämä ei tunnu riittävän. Esimerkiksi kansainvälisen televiestintäliitto ITUn pääsihteeri herätti marraskuun alussa huomiota ICANNin kokouksessa julistamalla, että IGF on ajanhukkaa. Ainakaan Euroopan unionissa ei ajatella näin, mistä todistaa komissaari Viviane Redingin ja lukuisien eurooppalaisten parlamentaarikkojen – myös suomalaisten – osallistuminen foorumin joulukuiseen kokoukseen.

-----

[KIRJOITTAJA]

Ulkoasiainneuvos Yrjö Länsipuro seuraa ulkoministeriössä tietoyhteiskuntaan liittyviä kansainvälisen hallinnon kysymyksiä.

Lue myös

Internet: Netin osoitteisto uusiksi »
Internet: Nimipalvelinjärjestelmä takaa verkkoliikenteen »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.