Tulostusversio

2/2009

Yksityisyys: Tunnistamistiedot erityisen säänneltyjä

Teksti: Lauri Karppinen

Sähköisen viestinnän tietosuojalain keskeisin tehtävä on taata perusoikeuksiin kuuluva viestinnän luottamuksellisuus sähköisten viestintävälineiden käytössä.

Julkinen internet-tietoverkko muodostuu monista yhteen liitetyistä tietoliikenneverkoista, joista suuri osa - perinteisistä puhelinverkoista poiketen - on täysin yksityisten yhteisöjen omistamia ja ylläpitämiä. Viestinnän luottamuksellisuuden takaamiseksi sähköisen viestinnän tietosuojalaki rajoittaa näiden yhteisötilaajien puuttumista viestintäverkkojensa läpi kulkeviin viesteihin.

Erityisen sääntelyn kohteena ovat viestien välittämisen apuna käytetyt tunnistamistiedot, joita tarvitaan viestien ohjaamiseen eri tietoverkkojen välillä lähettäjältä vastaanottajalle.

Tunnistamistiedoista selviävät muiden muassa viestinnän osapuolet sekä tietoa viestien ajankohdista, tyypistä, koosta ja käytetyistä viestintävälineistä. Nämä tunnistamistiedot ovat myös tärkeitä työkaluja yhteisötilaajan viestintäverkon virhetilanteiden selvittämisessä sekä yhteisötilaajan viestintäjärjestelmien suojaamisessa tietoturvauhilta.

[KIRJOITTAJA]

Lauri Karppinen toimii IT-erityisasiantuntijana tietosuojavaltuutetun toimistossa ja kuuluu sähköisen viestinnän tietosuojalain tunnistamistietojen käsittelyn valvontaryhmään.

Lue myös

Yksityisyys: Lex Nokia on viimeinen keino »
Tietoturva: Lex Nokia nostaa tietoturvan tapetille »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.