Tulostusversio

2/2013

Potilaan yksityisyys on arka asia

Teksti: Päivi Männikkö

Tietosuoja kysyi seitsemältä sairaanhoitopiiriltä, miten niissä otetaan potilaiden yksityisyys huomioon sairaalan tulohaastatteluissa ja lääkärinkierroilla. Vastauksia saatiin kahdesta sairaanhoitopiiristä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä sairaaloiden käytännöissä on eroja. Tietohallintoylilääkäri Pirkko Kortekangas sanoo, että vanhanmallisella osastokierrolla yksityisyydensuojaa ei voida taata.

”Mutta osassa näistä varsinainen asioiden käsittely tehdään ns. paperikierrolla, jolloin vain välttämättömät asiat käsitellään kasvokkain ja vuoteen ääressä.”

Osastokiertoja tehdään myös kutsumalla potilas lääkärin kansliaan.

”Siinä edellytyksenä tietysti on kohtalaisen hyväkuntoinen potilas.”

Tulohaastatteluja ei pidetä vuoteen ääressä vaan kansliassa.

”Uudessa yhteispäivystyksessä on pyritty saamaan tulotilanne yksityisemmäksi siten, että tulohaastattelu tehdään eriössä”, Kortekangas sanoo.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on kokeiltu uusia käytäntöjä erityisesti synnytysosastolla. Siellä lääkärikierron aikana potilastoverit kuuntelevat kuulokkeilla musiikkia.

Tampereen yliopistollisen sairaalan gastroenterologian osastolla on kokeiltu lääkärinkierron korvaamista käynnillä kansliassa. Huonokuntoisten potilaiden yksityisyyttä on perinteisillä lääkärinkierroilla parannettu käyttämällä vuoteen ympärillä suojana verhoa.

”Olemme havainneet, että osastoilla on paljon eroja käytännöissä, ja myös siinä, kuinka potilaat voivat kuntonsa puolesta asioida oman potilashuoneen ulkopuolella”, viestintäpäällikkö Elina Kinnunen sanoo.

Lue myös

Potilaat pinteessä »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.