Tulostusversio

2/2010

Työelämä: Somessa käyttöoikeudet on selvitettävä tarkasti

Teksti: Eija Warma

Ennen immateriaalioikeuksien hyödyntämistä sosiaalisessa mediassa on perehdyttävä niiden sisältöön ja sääntöihin.

Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy järjesti yhdessä Viestintätoimisto Hill & Knowlton Finlandin kanssa keväällä kaksi tilaisuutta, joissa sosiaalista mediaa käsiteltiin viestinnän ja juridiikan näkökulmista.

Sosiaalisessa mediassa immateriaalioikeuksien, esimerkiksi tekijänoikeuksien, merkitys voi hämärtyä, kun tekstiä, ääntä ja kuvaa on helppo viedä palveluun tai ladata sieltä omalle koneelle.

Tekijänoikeuksien lisäksi patentit ja tavaramerkit ovat keskeisimpiä yhteisöpalvelujen käytössä esiin tulevia immateriaalioikeuksia.

Tilaisuuksissa puhuneen asianajaja Petri Rinkisen mukaan käyttäjän on tärkeää ymmärtää immateriaalioikeuksien sisältö ja merkitys sekä se, mitkä säännöt ovat milloinkin relevantteja. Vasta sitten immateriaalioikeuksia voi ryhtyä käyttämään myös yhteisöpalveluissa.

Jokaisella yhteisöpalvelulla on käytännössä omat sopimusehtonsa, joissa määritellään käyttäjän ja palveluntarjoajan oikeudet. Käyttäjän tuleekin olla tarkkana, minkälaisia oikeuksia ja missä laajuudessa hän palvelulle luovuttaa.

Yritysten puolestaan tulisi määritellä teollis- ja tekijänoikeuksien strategioissaan, miten immateriaalioikeuksia käytetään ja miten niiden loukkauksiin puututaan sosiaalisessa mediassa.

---

[KIRJOITTAJA]

Asianajaja Eija Warma työskentelee Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy:ssä, jossa hän toimii erityisesti henkilötietojen käsittelyyn ja yksityisyydensuojaan liittyvien asioiden parissa.

Lue myös

Työelämä: Sosiaalisen median ohjeet tulossa »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.