Tulostusversio

1/2013

Ilmiö numeroina: Identiteettivarkaudet

Työtuntien määrä, jonka saksalainen toimittaja Tina Groll arvioi käyttäneensä identiteettivarkauden setvimiseen. Identiteettivarkaat tilasivat Grollin nimissä, nimen ja syntymäajan perusteella tuotteita kymmenientuhansien eurojen arvosta. Laskut tulivat Grollille, joka joutui palkkaamaan lakimiehen selvittääkseen asian perintätoimistojen ja ulosottoviranomaisten kanssa.

---

prosenttia suomalaisista on joutunut identiteettivarkauden uhriksi, kun eurooppalainen keskiarvo on 8 prosenttia. Tiedot perustuvat tietoturva-aiheiseen eurobarometriin keväältä 2012.

---

Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomissio FTC sai viime vuonna 369 132 ilmoitusta identiteettivarkauksista. Komission viime vuonna saamista kaikkiaan yli kahdesta miljoonasta ilmoituksesta siis miltei joka viides koski identiteettivarkautta.

---

prosenttia Isossa-Britanniassa viime vuonna ilmoitetuista identiteetin väärinkäyttöön perustuvista rikoksista tehtiin netissä. Tieto ilmenee Ison-Britannian petosten torjuntakeskus CIFASin raportista.

----

Maaliskuussa uutisoitiin tapauksesta, jossa 18 amerikkalaisen julkisuuden henkilön, kuten presidentin puolison Michelle Obaman, luottotiedot, sosiaaliturvatunnukset ja yhteystiedot oli julkaistu netissä. Arvioiden mukaan hakkerit olivat saaneet käsiinsä uhrien sosiaaliturvatunnukset ja muita henkilötietoja. Niitä käyttäen he olivat ilmeisesti kirjautuneet luottotietoyritysten yhteiseen verkkopalveluun.

----

suomalaisista hävittää henkilötietoja sisältävät asiakirjansa, kuten veroehdotukset ja tiliotteet, tietoturvaroskiksessa tai silppurissa. Sen sijaan joka viides suomalainen vie ne paperinkeräykseen tai tavalliseen roskakoriin. Roskalaatikkoa tai paperinkeräystä suosivat etenkin nuoret. Tulokset perustuvat Itellan syksyllä 2012 tekemään kyselyyn.

Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.