Tulostusversio

4/2010

Henkilörekisterit: Laki vaatii lokiseurantaa

Teksti: Kirsi Castrén

Lain mukaan lokivalvontaa pitää tehdä säännöllisesti ja systemaattisesti.

Työn alla olevassa kansallisessa terveysarkistossa Kela vastaa sähköisten reseptien lokiseurannasta. Potilastietojen käyttölokien valvonta sen sijaan jää jatkossakin terveydenhuollon yksiköiden tehtäväksi.

Valvontaan joudutaan jatkossa panostamaan nykyistä enemmän, arvelee lakimies Henna Koli Kelasta:

"Lainsäädännöstä tulee lokivalvontaan niin selkeät velvoitteet. Seurannan tulee olla säännöllistä, sen taustalla tulee olla selvät suunnitelmat, ja sen tulee olla oikein vastuutettua, jotta se olisi yhteneväistä kaikissa terveydenhuollon yksiköissä koko maassa."

Tietosuojavaltuutetun selvityksen mukaan terveydenhuollon yksiköissä potilastietojen lokivalvonta on melko vaihtelevasti hoidettu.

"Kansalaisten yhdenvertaisuus ja oikeusturva edellyttävät, että heidän potilastietojaan käsitellään samojen periaatteiden mukaan riippumatta siitä, millä puolella maata he asuvat", Koli toteaa.

"Toki on erilaisia toimintayksiköitä, ja valvonta on sovitettava omaan yksikköön sopivaksi. Kuitenkin olisi tärkeää, että perusperiaatteet ovat samat. Ja tietenkin, että valvontaa oikeasti tehdään, jottei se jää vain velvoitteeksi, jota ei kukaan ehdi toteuttaa."

Lue myös

Henkilörekisterit: Lokiseurantaan kannattaa panostaa »
Henkilörekisterit: Väärinkäytöstä kerrotaan harvoin »
Henkilörekisterit: "Vääriltä hälytyksiltä" suojeltava »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.