Tulostusversio

3/2012

Tekijänoikeudet: Tapaus Pirate Bay herättää kysymyksiä

Teksti: Marjo Rautvuori

Tuomioistuinten tuoreet ratkaisut määräävät teleoperaattorit väliaikaisiin estotoimiin.

Nykyisin tekijänoikeuden haltija voi nostaa kanteen vain väitettyä tekijänoikeuden loukkaajaa vastaan. Tuomioistuinten tuoreet tulkinnat ovat kuitenkin määränneet teleoperaattorit väliaikaisiin estotoimiin.

Tuorein nykylain mukainen väliaikainen estotoimi koskee ruotsalaista Pirate Bay -palvelua, jossa tekijänoikeuksien alaista aineistoa voi ladata ja jakaa laittomasti. Helsingin käräjäoikeus määräsi Elisan, TeliaSoneran ja DNA:n estämään väliaikaisesti asiakkaidensa pääsyn sivustolle. Hovioikeus vahvisti Elisaa koskevan käräjäoikeuden päätöksen.

FiCom ry:n lakimiehen Mika Enäjärven mukaan tapaus Pirate Bay osoittaa, että tuomioistuimet ovat tulkinneet nykylakia aiemmasta poiketen:

”Epäiltyyn laittomaan jakajaan kohdistuvien toimenpiteiden sijaan tuomioistuin on määrännyt, että kaikkien käyttäjien pääsy estetään tiettyihin operaattorin verkon ulkopuolella sijaitseviin internetosoitteisiin.”

Teleyritykset ovat poistaneet nimipalvelimiltaan tietyt domainnimet ja estäneet pääsyn tiettyihin IP-osoitteisiin mutta ovat valittaneet päätöksistä korkeimpiin oikeusasteisiin.

Enäjärven mukaan Pirate Bay -päätös ja estotoimet yleensäkin ovat nostaneet esiin useita kysymyksiä. Poliisissa on kysytty, onko perusteltua, että tekijänoikeuksien haltijat voivat hakea tuomioistuimelta estopäätöksen tekijänoikeusrikkomuksesta, kun esimerkiksi poliisin pakkokeino-oikeudet rangaistusasteikoltaan kovemmista rikoksista ovat rajoitetummat.

Lue myös

Tekijänoikeudet: Piratismi aisoihin varoituskirjeillä? »
Tekijänoikeudet: Teleyritykset eivät suostu nettipoliiseiksi »
Tekijänoikeudet: Mieluummin porkkanaa kuin keppiä »
Tekijänoikeudet: Vaikeaa rajanvetoa EU:ssa »
Tekijänoikeudet: Teleyritykset muutoksen edessä? »
Tekijänoikeudet: ACTA jatkaa kulkuaan »
Tekijänoikeudet: Katoaako käyttäjän tila verkossa? »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.