Tulostusversio

3/2012

Tekijänoikeudet: ACTA jatkaa kulkuaan

Teksti: Kirsi Castrén ja Päivi Männikkö

Europarlamentti hylkäsi kiistellyn ACTA-sopimuksen, mutta sen taru ei ole lopussa.

Tekijänoikeuskysymykset ovat olleet viime vuosina kansainvälisesti tapetilla väärennösten vastaisen kauppasopimuksen ACTAn merkeissä.

ACTA-sopimus neuvoteltiin EU:n, Yhdysvaltain, Australian, Kanadan, Japanin, Meksikon, Marokon, Uuden-Seelannin, Singaporen, Etelä-Korean ja Sveitsin välillä. Sopimuksen allekirjoittajat sitoutuvat säätämään lakeja, jotka lisäävät ja nopeuttavat kansainvälistä yhteistyötä väärennösten ja verkkopiratismin vastaisissa toimissa.

Eri maiden kansalaisjärjestöt moittivat suljetuin ovin valmisteltua sopimusta siitä, että se sisälsi liikaa mahdollisuuksia vääriin tulkintoihin ja vaaransi kansalaisoikeudet.

Viranomaisetkin epäröivät. EU:n tietosuojavaltuutettu epäili lausunnossaan, että sopimus mahdollistaa kansalaisten sähköisen viestinnän seuraamisen laajassa mittakaavassa.

Sopimuksen käsittely Euroopan parlamentissa herätti poikkeuksellisen runsaasti reaktioita: Europarlamentin mukaan kansalaisyhteydenottoja tuli ennennäkemätön määrä ja parlamentille toimitettiin myös 2,8 miljoonan ihmisen allekirjoittama ACTAa vastustava vetoomus.

EU-parlamentti kaatoi sopimuksen heinäkuisessa äänestyksessään. Näin ollen ACTA ei tullut voimaan EU:ssa, vaikka osa jäsenmaista, esimerkiksi Suomi, oli jo ehtinyt allekirjoittaa sen.

EU:n kauppakomissaari Karel de Gucht on kuitenkin julkisuudessa ilmoittanut aikovansa jatkaa ACTAn viemistä eteenpäin. European Digital Rights -järjestön mukaan komissio yrittäisi sisällyttää ACTAn tyyppisiä toimenpidesäännöksiä EU:n ja Kanadan väliseen kauppasopimukseen, josta neuvotellaan parhaillaan.

 

Lue myös

Tekijänoikeudet: Piratismi aisoihin varoituskirjeillä? »
Tekijänoikeudet: Tapaus Pirate Bay herättää kysymyksiä »
Tekijänoikeudet: Teleyritykset eivät suostu nettipoliiseiksi »
Tekijänoikeudet: Mieluummin porkkanaa kuin keppiä »
Tekijänoikeudet: Vaikeaa rajanvetoa EU:ssa »
Tekijänoikeudet: Teleyritykset muutoksen edessä? »
Tekijänoikeudet: Katoaako käyttäjän tila verkossa? »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.