Tulostusversio

3/2012

Kolumni: Potilaan yksityisyys on sairaalalle pyhä asia

Teksti: Johanna Saukkomaa

Julkisen sanan neuvosto antoi viime keväänä Iltalehdelle huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta. Langettava päätös tuli vastauksena minun kanteluuni, jonka olin tehnyt lehdestä viime syksynä.

Iltalehti oli väittänyt, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS olisi vahvistanut, että Meilahden sairaalassa on hoidettavana julkisuudesta tuttu ihminen. Koska olen HUSin viestintäjohtaja, kiinnostuin asiasta. Tein tiedusteluja ja sain selville, ettei kukaan henkilökunnastamme ollut vahvistanut asiaa lehdelle.

Olin yhteydessä lehden uutispäätoimittajaan, mutta emme päässeet asiasta yhteisymmärrykseen. Oikaisua ei julkaistu. Tämän jälkeen tein kantelun Julkisen sanan neuvostoon.

Asia oli kiusallinen, sillä muut viestimet siteerasivat Iltalehteä ja kaikkialla mainittiin, että HUS oli vahvistanut asian Iltalehdelle. Näin meidän väitettiin rikkovan lakia. Potilaidemme yksityisyydensuoja on pyhä asia ja kaikki työntekijät opetetaan talon tavoille, toisin sanoen vaikenemaan potilaiden tilanteista.

Potilastiedot ovat arkaluonteisia ja siten salassapito- ja vaitiolovelvollisuuden alaisia. Potilaan asemaa ja oikeuksia koskevan lain mukaan sivulliselle ei saa antaa potilasasiakirjoihin sisältyviä tietoja ilman potilaan kirjallista suostumusta.

Me HUSin tiedottajat joudumme selvittämään toimittajille tätä asiaa lähes viikoittain. Kun julkisuuden henkilö sairastuu ja hänen tiedetään olevan hoidossa HUSin sairaalassa, toimittaja soittaa ja pyytää saada haastatella tätä potilasta hoitavaa lääkäriä. Me sanomme, että lääkärit voivat halutessaan vastata kysymyksiin jostain sairaudesta yleisluonteisesti, mutta he eivät tietenkään voi kertoa julkisuuteen tietoja yksittäisen potilaan tilasta.

Tämä on arkipäivää, mutta sitten ovat vielä erikoistilanteet. Kun pommi räjähtää ihmisten keskellä tai koulussa ammutaan, alkavat puhelimet soida. Kuinka monta potilasta, minkälaisia vammoja, onko joku kuollut? Lukumääristä voidaan puhua, mutta vammojen suhteen on jo oltava varovainen, puhumattakaan jonkun ihmisen menehtymisestä sairaalassa.

Sairaaloiden ovet ovat auki, lukkoja ei ole kuin psykiatrisen sairaalan suljetulla osastolla. Joskus voi käydä niin, että toimittajat tai kuvaajat yrittävät tunkeutua sairaalan osastoille laskemaan itse haavoittuneet ja kuvaamaan potilaita.

Tällaiseen tilanteeseen jouduimme viime keväänä Töölön sairaalassa, kun Hyvinkäällä oli ammuttu. Sen ratkaisimme siten, että kutsuimme viestimet sairaalaan tiedotustilaisuuteen. Lääkintäpäällikkö vastaili kysymyksiin kieli keskellä suuta pitäen tarkasti mielessään potilaan yksityisyydensuojan.

Olen painottanut, että HUSissa ollaan avoimia, ja palvelemme mielellämme julkista sanaa. Mutta me noudatamme lakia emmekä tingi potilaan oikeudesta yksityisyydensuojaan.

---

[KIRJOITTAJA]

Johanna Saukkomaa on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin viestintäjohtaja.

Lue myös

Henkilötiedot: Kun valvojasta tuleekin urkkija »
Gallup: Miten torjutte väärinkäytöksiä? »
Gallup: Onko sinun henkilötietojasi urkittu? »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.