Tulostusversio

2/2012

Profiili: Verottaja urkkii harvoin

Teksti: Päivi Männikkö

Joka vuosi marraskuun 1. päivänä on suomalaisen erikoisuuden aika: edellisen vuoden verotustiedot julkistetaan, ja lehdet mässäilevät eniten ja vähiten tienanneiden julkkisten tiedoilla.

Runsas uutisointi voi peittää alleen sen, että verotustiedot ovat salassa pidettäviä, ja laissa on erikseen säädetty, mitkä niistä ovat julkisia verotuksen valmistumisen jälkeen. Julkisia ovat verovelvollisen koko nimi, syntymävuosi, kotimaakunta sekä verotuksen lopputulosta kuvaavat tiedot, kuten tiedot mätkyistä sekä ansio- ja pääomatuloista. Kuka tahansa voi selailla ja katsella niitä verotoimistojen asiakaspäätteillä, mutta niitä ei voi kopioida eikä lähettää.

Aikaisemmin verotiedot olivat esillä paperimuodossa ja kunnittain. Kuntakohtaisesta luokittelusta luovuttiin turvakiellon saaneiden henkilöiden suojelemiseksi.

"Sähköiseen luetteloon taas siirryttiin, koska maakuntakohtainen paperiluettelo olisi ollut mahdoton selata", ylitarkastaja Taito von Konow selittää.

Paperista luopumisen seurauksena kaupallinen verotietojen tekstiviestipalvelu päättyi, koska palveluntarjoaja ei enää pystynyt keräämään itselleen maan kaikkia verotustietoja.

Tiedotusvälineet saavat toimituksellisiin tarkoituksiin käsitellä tietoja laajemmin henkilötietolain perusteella.

"He voivat tilata etukäteen valtakunnallisia tietoja esimerkiksi tietyn tulorajan mukaisesti", von Konow kertoo.

Muiden verotustiedot näyttävät kiinnostavan ihmisiä. Malttavatko Verohallinnon työntekijät käyttää tietojärjestelmiään vain työntekoon?

"Joitakin erityistapauksia on ollut vuosien varrella mutta muuten urkinta on ollut vähäistä", turvallisuusjohtaja Petri Puhakainen sanoo.

Verotustietojärjestelmän käyttöä seurataan valvomalla lokitietoja säännöllisellä satunnaisotannalla ja kohdistetummin. 

"Lokivalvonta voi kohdistua esimerkiksi asiakkaaseen, tai kun henkilöstä tulee uusi julkkis, hänen tietojensa lokit tarkistetaan", Puhakainen kertoo.

Lue myös

Profiili: Verohallinto »
Profiili: Verottajasta tuli myös väestörekisterin pitäjä »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.