Tulostusversio

1/2012

Kyberpuolustus: Mikä kyberturvallisuusstrategia?

Teksti: Catharina Candolin

Kyberturvallisuudella tarkoitetaan yhteiskunnan toimintojen ja väestön hyvinvoinnin suojaamista tietoverkkojen muodostaman kyberavaruuden kautta tulevia hyökkäyksiä vastaan.

Kyberuhka on tunnistettu myös Suomessa osana Yhteiskunnan Turvallisuusstrategiaa (YTS). Lisäksi kyberturvallisuuden merkitys tuodaan esiin hallitusohjelmassa. Sen mukaisesti Suomi laatii parhaillaan kansallista kyberturvallisuusstrategiaa, jonka on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

Monet muutkin valtiot ovat julkaisseet kansallisia kyberturvallisuusstrategioitaan, muun muassa Viro, Norja, Saksa, Ranska, Iso-Britannia, Hollanti, Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.

Strategioissa päädytään hyvin samankaltaisiin ratkaisuihin mutta terminologiassa ja laajuudessa on eroja. Jotkut strategiat rajaavat kyberavaruuden lähestulkoon puhtaasti internetiin, kun taas toiset laajentavat sitä koskettamaan myös kriittisen infrastruktuurin kokonaisuudessaan. Valtaosassa strategioissa kyberavaruus ymmärretään laajasti.

---

[KIRJOITTAJA]

Tekniikan tohtori Catharina Candolin on Pääesikunnan johtamisjärjestelmäosaston tietoverkkopuolustussektorin johtaja.

Lue myös

Kyberpuolustus: Pienelle maalle mahdollisuus »
Kyberpuolustus: Strategioissa samanlaiset ratkaisut »
Kyberpuolustus: Viro, Stuxnet, Anonymous... »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.