Tulostusversio

2/2012

Paikannus: Langattomien verkkojen kartoitukseen lupa

Teksti: Marianne Saine

Tietosuojalautakunta antoi Nokialle ja Microsoftille luvan kartoittaa langattomien verkkojen tukiasemia.

Nokia ja Microsoft ovat saaneet tietosuojalautakunnalta luvan kartoittaa langattomien verkkojen tukiasemia. Tukiasemia halutaan käyttää paikannuksessa älypuhelinten yleistymisen takia. 

"GPS-paikannus on tarkkaa, mutta palvelun käynnistäminen varsin hidasta. Tukiaseman kautta tehty paikannus on nopeampaa, mutta harvaan asutussa Suomessa puolestaan summittaisempaa", tietosuojavaltuutetun toimiston IT-asiantuntija Lauri Karppinen kertoo.  Sisätiloissa GPS-paikannus ei toimi. Siksi tuloillaan on palveluita, joissa paikallistaminen tukiasemien avulla yhdistetään esimerkiksi rakennusten pohjapiirustuksiin.

Tietosuojalautakunta antoi toukokuun lopussa Nokialle ja Microsoftille luvan kartoittaa myös langattomien verkkojen liityntäpisteet, kun autot kulkevat kuvaamassa katunäkymiä uutta Streetside-karttapalvelua varten.

Lautakunta vakuuttui siitä, ettei kerättyjä tietoja käytetä mainontaan, niitä ei tulla julkaisemaan sellaisenaan eikä käyttäjä pysty tällä palvelulla selvittämään liityntäpisteen MAC-osoitetta tai sijaintia. MAC-osoite on tunniste, jolla yksilöidään verkkoon liitetty laite.

Yhtiöt ilmoittivat tarjoavansa käyttäjille helpon ja maksuttoman tavan poistaa laitteensa MAC-osoite tietokannasta ja estää jatkossa sen palauttaminen.

Lupa myönnettiin kolmeksi vuodeksi. Yhtiöiden on lautakunnan mukaan huolehdittava siitä, että käyttäjiltä pyydettävä suostumus on lainmukainen, raakadataa säilytetään rajatun ajan ja sitä ei luovuteta kolmansille osapuolille.

Lue myös

Paikannus: Pitääkö paikantamista pelätä? »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.