Tulostusversio

4/2011

Työelämä: Varjo-IT yleistyy Suomessakin

Teksti: Kirsi Castrén

Iiro Insinööri käyttää töissä omaa kannettavaa ja älypuhelinta, koska työpaikan laitteet ovat hankalampia ja hitaampia käyttää.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan jopa kolmannes työntekijöistä on tyytymätön työpaikkansa tietotekniikan kehitysvauhtiin. Moni käyttää työtehtävissään mieluummin omaa älypuhelintaan ja tietokonettaan.

Myös Suomessa niin sanottu varjo-IT nostaa päätään. Omien laitteiden käytössä piilee kuitenkin tahattomien tietovuotojen riski, mikäli laitteet eivät ole turvallisia.

CERT-FI -yksikön päällikkö Erka Koivunen Viestintävirastosta ei niele työnantajatahon huolta varjo-IT:stä sellaisenaan:

"Työnantajan tulisi huolehtia salassa pidettävien tietojen suojauksesta niin hyvin, että julkisia tai luokittelemattomia sisältöjä, kuten esimerkiksi intranetiä ja internetsähköpostia, voisi huoletta käyttää muillakin kuin työnantajan laitteilla."

Esimerkiksi sähköpostilla välitettävät salassa pidettävät tiedot tulisi Koivusen mukaan suojata salakirjoittamalla ne tai käsittelemällä niitä erillisissä järjestelmissä. Salauksen purkamiseen vaadittavien avainten ja asiakirjanhallintajärjestelmään tarvittavien tunnistautumisvälineiden tulisi olla käytettävissä vain työnantajan tarjoaman ja kovennetun järjestelmän kautta.

"Omien laitteiden avulla näihin ´sisempiin suojakuoriin´ ei tulisi olla pääsyä."

Lue myös

Työelämä: Työntekijä - tietoturvan heikoin lenkki? »
Työelämä: Urkinnan kitkeminen koko yhteisön asia »
Työelämä: Paljastukset riski liiketoiminnalle »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.