Tulostusversio

4/2011

Työelämä: Urkinnan kitkeminen koko yhteisön asia

Teksti: Kirsi Castrén

Sini Sairaanhoitaja katsoi samassa terveyskeskuksessa hoidossa olleen ex-miehensä potilastietoja, vaikka ei ollut hoitanut häntä.

Kolmannes tietosuojavaltuutetun poliisille tai syyttäjälle antamista lausunnoista koskee terveydenhuoltoa.

"Terveydenhuollon tietosuojavastaavilta olen kuullut, että potilaiden tekemien lokivalvontakyselyjen määrä lisääntyy jatkuvasti", kertoo ylitarkastaja Arto Ylipartanen tietosuojavaltuutetun toimistosta.

Potilastietojen urkinta on yleisen syytteen alainen henkilörekisteririkos, josta voidaan tuomita sakkoja ja vahingonkorvauksia. 

"Työnantaja voi viedä väärinkäytön poliisitutkintaan jo henkilörekisteririkkomuksena, kun urkkija ei ole noudattanut työnantajan henkilötietojen käsittelystä antamia suojausmääräyksiä", Ylipartanen selvittää.

Henkilörekisteririkoksissa syyteoikeus vanhenee kahdessa vuodessa. Uhrilla on tästä huolimatta mahdollisuus vaatia vahingonkorvauksia vielä kolme vuotta sen jälkeen kun sai tiedon tapahtuneesta.

Rikosoikeudellinen vanhenemisaika ei sido myöskään työnantajaa, joka voi ryhtyä työoikeudellisiin toimenpiteisiin myöhemminkin ja antaa urkkijalle huomautuksen tai varoituksen, ääritapauksessa jopa purkaa työsuhteen.

Työnantaja on vastuussa siitä, miten työntekijöitä perehdytetään potilastietojen käyttöön. Oikeustapauksissa saatetaan edellyttää ohjeistuksen dokumentointia.

Tehyn kehittämisyksikön johtaja Marja-Kaarina Koskinen ei kuitenkaan halua sälyttää vastuuta urkinnoista työnantajalle.

"En usko tietämättömyyden olevan syynä kenelläkään, joka urkintaan syyllistyy. Uskon, että esimerkiksi henkilöt, joiden saamista tuomioista on viime aikoina julkisuudessa kerrottu, tiesivät tekevänsä väärin, mutta houkutus oli niin suuri."

Koskinen näkee urkintatapausten ennaltaehkäisyn myös työyhteisökulttuurin asiana.

"Toivoisin kaikilta terveydenhuollossa toimivilta ryhtiliikettä ja selkärankaa sekä työnantajilta suunnitelmallista toimintaa ja asioihin tarttumista silloin, kun on aihetta tarttua. Se on ainoa tapa kitkeä pois tällaiset tapaukset."

Lue myös

Työelämä: Työntekijä - tietoturvan heikoin lenkki? »
Työelämä: Varjo-IT yleistyy Suomessakin »
Työelämä: Paljastukset riski liiketoiminnalle »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.