Tulostusversio

4/2011

Työelämä: Työntekijä - tietoturvan heikoin lenkki?

Teksti: Kirsi Castrén

Työnantaja vastaa siitä, etteivät työpaikalla säilytettävät henkilötiedot päädy vääriin käsiin. Käytännössä työpaikan tietosuoja ja tietoturva ovat kuitenkin useissa tilanteissa työnantajan varassa.

Sähköiset välineet helpottavat työtä mutta asettavat työntekijän paljon vartijaksi. Napin painalluksen päässä on usein aiempaa monin verroin enemmän tietoa, josta osa saattaa olla salassa pidettävää. Tahallisia ja tahattomia tietovuotoja tapahtuu miltei alalla kuin alalla.

Työnantaja vastaa henkilötietolain mukaan rekisterinpitäjänä siitä, etteivät työpaikalla säilytettävät henkilötiedot päädy vääriin käsiin. Arkaluontoisimpiin henkilötietoihin kuuluvat terveydenhuollon potilastiedot.

Paperiarkistojen vaihduttua sähköisiksi tietokannoiksi tietojen luvaton käyttö on entistä helpompaa. Toisaalta käyttölokien ansiosta siitä myös jää helpommin kiinni. Terveydenhuollossa tapahtuvat urkinnat herättävät julkisuuteen päätyessään erityistä pahennusta.

Sosiaalinen media on julkisen ja yksityisen välimaastoa, jossa työntekijän voi olla vaikea mieltää, mitä työpaikan asioista voi sanoa ja mitä ei. Facebookin viesteissä liikkuu jopa liikesalaisuuksia, sillä moni olettaa palvelun vastaavan tietoturvaltaan sähköpostia.

Tahattomia tietovuotoja tapahtuu, kun tekniikkaan luotetaan liikaa. Vaikka omat älypuhelimet ja kannettavat saattavatkin olla nopeampia ja kiinnostavampia kuin työnantajan tarjoamat välineet, eivät ne välttämättä ole tietoturvaltaan yhtä varmoja. 

Lue myös

Työelämä: Varjo-IT yleistyy Suomessakin »
Työelämä: Paljastukset riski liiketoiminnalle »
Työelämä: Urkinnan kitkeminen koko yhteisön asia »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto

Uutiset

•  = artikkeli on luettavissa vain netissä

 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.