Tulostusversio

3/2011

Hallinto: Oikeushallinnossa edetty fiksusti

Teksti: Markku Summa

Oikeushallinto ei ole ensimmäisten, mutta ei myöskään viimeisten joukossa tekemässä tarvittavia tietosuojaa koskevia uudistuksia tietojärjestelmäänsä.

Oikeushallinnossa tietosuoja on lainsäädännöllisesti riittävällä tasolla uudistamishankkeen toteuduttua, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio:

"Pitkä siirtymäaika viestii sitä, että järjestelmä pyritään saamaan kaikin puolin lain edellyttämään kuntoon ennen kuin se otetaan käyttöön. Onnistunut muutos edellyttää hyvää johtamista."

Tietosuojaa on tarkasteltu myös arkaluonteisten tietojen näkökulmasta.

"Lisäksi tietovarannot on kuvattu kattavasti. Monella hallinnonalalla ei tunneta riittävän hyvin organisaation ulkopuolisia tiedontarpeita."

Tiedon laatu pitää ottaa huomioida erityisesti kun tieto liikkuu eri hallinnonalojen välillä. Aarnio on tyytyväinen siitä, että Oikeusrekisterikeskus kiinnittää huomiota myös tietojen käsittelyn ja luovutuksen lainmukaisuuden valvontaan. Siihen muidenkin viranomaisten pitää panostaa viimeistään silloin, kun EU:n henkilötietodirektiivi uudistuu.

Oikeushallinnon uudistus on Aarnion mielestä kivijalka, jonka päälle voidaan rakentaa sähköisiä palveluja.

"Yhteiskunnassa on voitava käsitellä ja siirtää sähköisesti arkaluonteisiakin tietoja. On selvää, että tietoturvan pitää olla kunnossa, muuta vaihtoehtoa ei ole", hän korostaa.

Lue myös

Hallinto: Laki vahvistaa oikeushallinnon tietosuojaa »
Hallinto: Perustaso jokaiselle »
Hallinto: Ota oppia muilta »
Hallinto: Julkinen tietohallinto yhtenäistyy »
Hallinto: Timo Valli aloitti ICT-johtajana »
Hallinto: Sosiaalihuollon tietosuojassa edistystä »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.