Tulostusversio

1/2011

Älykäs koti: Etäluettavat sähkömittarit tulevat

Teksti: Marjo Rautvuori

Helsingin alueen sähköverkkopalveluista vastaava Helen Sähköverkko on ottanut ensiaskeleet kohti älykästä sähköverkkoa. Etäluennassa on tällä hetkellä noin 150 000 sähkömittaria. Loppujen noin 200 000 mittarin vaihdot aloitetaan tänä syksynä. Työ valmistuu vuoden 2012 loppuun mennessä.

Etäluettavien mittareiden asennukset etenevät mittauspäällikkö Mika Nousiaisen mukaan alueittain. Eri kohteisiin valitaan kulloisenkin tarpeen mukaan erilainen tiedonsiirtoratkaisu mittarin ja tietojärjestelmän välille.

Tiedonsiirto on toteutettu Nousiaisen mukaan väyläkaapeleiden, lyhyen kantaman radioverkkojen sekä 2G/3G-yhteyksien avulla. Tiedonsiirto mittareiden välillä on salattua, ja tietojen välitys mittareilta tietojärjestelmiin on toteutettu suojattujen yhteyksien kautta.

"Mittarit tallentavat mittauskohteen energiakäytön tuntitasolla. Niiltä saadaan kerättyä jännitteen laatutietoja sekä tiedot sähkökatkojen alkamisesta ja päättymisestä. Tulevaisuudessa mittarin avulla voidaan myös muun muassa ohjata asiakkaan sähkölämmityskuormia esimerkiksi sähkön hinnan ja ulkolämpötilan perusteella. Etäluettavien mittareiden avulla voidaan myös mitata pientuotannon sähköverkkoon syöttämä sähköenergia."Lue myös

Älykäs koti: Älyä sähköverkkoihin »
Älykäs koti on verkossa »
Älykäs koti: Vahti kertoo, mitä kotiin kuuluu »
Älykäs koti: Televisiot ovat jo netissä »

Bookmark and Share
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.