Tulostusversio

2/2010

Lyhyesti: Teletunnistedirektiivi syyniin EU:ssa

Teletunnistetietojen tallennusdirektiivin kankea taival EU:ssa jatkuu. Direktiivin toimeenpano on ollut vastatuulessa monessa maassa, kuten Saksassa, jossa perustuslakituomioistuin katsoi sen toimeenpanoa varten laaditun lain perustuslain vastaiseksi.

Nyt tarkastellaan itse direktiivin lainmukaisuutta. Irlannin korkein oikeus pyytää EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua siitä, onko teletunnistetietojen massatallentaminen vuoden 2009 lopulla hyväksytyn EU:n perusoikeusasiakirjan vastaista.

Kiistanalainen direktiivi on tapetilla EU:ssa muutenkin. Komissio on ilmoittanut, että direktiiviä arvioidaan ja tarvittaessa muutetaan. Komission arviointiraportin on määrä valmistua syksyllä. Arvioinnin tuloksella on suuri merkitys pohdittaessa mahdollisia muutoksia direktiiviin.

Suomessa teletunnistetietojen säilyttämisvelvoite on sisällytetty sähköisen viestinnän tietosuojalakiin. Kesällä 2008 voimaan tullut lainmuutos pidensi tunnistetietojen säilytysaikaa vuoteen mutta ei laajentanut viranomaisten valtuuksia tietojen käyttämiseen. Tallennettavia ovat muun muassa tiedot lähettäjästä, vastaanottajasta sekä soitto- tai lähetysajasta.

Lue myös

Lyhyesti: Telepakkokeinoja valvotaan paremmin »
Lyhyesti tietosuojasta 2/2010 »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.