Tulostusversio

4/2009

Telepaketin toivotaan torjuvan verkkouhkia

Europarlamentti on hyväksynyt televiestinnän sääntelyn uudistuspaketin, jolla on määrä muun muassa parantaa netinkäyttäjien tietoturvaa ja yksityisyydensuojaa.

Säädöspaketti velvoittaa teleyritykset kertomaan viranomaisille ja asiakkailleen henkilötietojen suojaa rikkoneista tietoturvaloukkauksista. Netinkäyttäjille pitää tiedottaa evästeistä ja heidän henkilötietojensa käytöstä nykysäännöksiä tarkemmin. Teleyritykset saavat ryhtyä oikeustoimiin roskapostittajia vastaan.

Jäsenmaiden on siirrettävä paketti kansalliseen lainsäädäntöön kesäkuuhun 2011 mennessä.

Telepaketin hyväksyminen viivästyi, kun europarlamentti äänesti sen nurin toukokuussa. Parlamenttia hiersivät joidenkin jäsenmaiden suunnitelmat, joiden nähtiin rajoittavan liikaa netinkäyttäjien oikeuksia.

Marraskuussa hyväksytyssä sovitteluratkaisussa pakettiin lisättiin perusoikeuksia koskeva säännös. Sen mukaan joissakin tapauksissa internetin käyttöä saa rajoittaa, kunhan menettely on oikeudenmukainen ja puolueeton. Teleyritysten tietoturvatoimenpiteisiin säännös ei vaikuta.

Telepaketin odotetaan vastaavan niihin ongelmiin, joita komission lokakuussa julkistamassa tutkimuksessa todettiin. Tutkimuksen mukaan verkkouhkien torjunnan taso vaihtelee kovasti.Useiden jäsenmaiden tulisi tehostaa haittaohjelmien levittäjien ja roskapostittajien kiinnisaantia ja tuomitsemista.

Tutkimuksessa kehuttiin Suomea hyvästä haittaohjelmatietoisuudesta. Arvion mukaan .fi-juuren tarkka ylläpito on tehnyt siitä hyvin turvallisen verkkotunnuspalvelun. Verkkopankit ja -kaupat ovat melko hyvin suojautuneita tietojenkalastelulta. Viranomaiset ovat vahvistaneet yhteistyötä palveluntarjojien kanssa verkkouhkien torjumiseksi.

Suomen haasteina tutkimuksessa nähdään identiteettivarkaudet ja henkilötietojen käsittely verkkokaupoissa. Identiteettivarkauksista tehdään vain vähän rikosilmoituksia, joten CERT-FI ja keskusrikospoliisi eivät voi tutkia monia haittaohjelmatapauksia kovin pitkälle. Harvinainen kieli ja verkkopankkien moniportainen tunnistautumistoiminto eivät välttämättä suojele suomalaisia enää pitkään, kun haittaohjelmat kehittyvät entistä taitavammiksi, tutkimuksessa todetaan.Lue myös

Terveystietojärjestelmä viivästyy »
Ruotsin FRA-laki käytäntöön »
Lyhyesti 4/2009 »
Anna palautetta

Kommentit (0 kpl)

Ei kommentteja.

 

Kommentoi
Kyllä


* = Pakollinen tieto
 

 

tietosuoja_logo_2013.gif

 

 

 

Vastaava toimittaja
Hanna Tamminen


 


 

 

 

 

Julkaisijat
Tietosuojalautakunta
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Viestintävirasto
Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

 

 

 

 

Rekisteriselosteet »

Tietoa evästeistä »

 

 

 

Tietosuoja-verkkojulkaisua julkaistaan Tietosuoja-lehden yhteydessä. Yhdessä lehti ja verkkojulkaisu tutustuttavat tietosuojan normeihin ja käytäntöön, tietoturvaan ja viestinnän luottamuksellisuuteen. Tarkoituksena on ohjata hyvään rekisterinpitoon sekä tietoturvallisuuden ja viestinnän luottamuksellisuuden varmistamiseen.